Centrifuga Apicola

Inca din timpurile foarte indepartate, oamenii "vanau" mierea albinelor, lucru infatisat pe o pictura rupestra dintr-o pestera din Valencia (Spania), datata cu 10.000 de ani in urma. Din perioada 2700 i.Hr., pe tablitele de argila ale culturii mesopotamiene au ramas inscrisuri care atesta mierea ca medicament.
De la egipteni au rămas mărturii privind modul de recoltare şi folosire a mierii.

Extractorul este un aparat care se foloseşte pentru extragerea mierii din faguri, fără a deteriora structura fagurilor prin tăiere, strivire, etc. Există mai multe tipuri de extractoare care se deosebesc după modul de acţionare (manual sau electric), după modul de aşezare a ramei (extractoare tangenţiale la care ramele sunt aşezate perpendicular pe axul rotorului sau radiale în care ramele sunt aşezate cu direcţia pe axul rotorului) sau după numărul de rame pe care le pot acţiona (extractoare de mare capacitate, extractoare medii sau mici).

Indiferent de tipul extractorului, acesta se compune din 3 părţi principale: un rezervor cilindric, din inox, cu fund conic şi înclinat înspre partea în care se montează robinetul de scurgere, pentru a uşura evacuarea mierii, un rotor confecţionat din şine (bare) metalice prevazut cu cosuri de sustinere a ramelor, având în centru un ax care se sprijină la partea inferioară printr-un lagăr conic, iar la partea superiaoră se fixează într-o bară transversală, fixată la rândul ei prin şuruburi de marginile rezervorului şi un mecanism de acţionare format dintr-un cuplu de roţi dinţate conice, o manivelă sau roţi legare printr-o curea de transmisie, etc. La extractoarele de mare capacitate rotorul este acţionat de un motor electric.

Extractoarele au evoluat de la varianta din lemn pina la varianta din inox alimentar, dar principiul de baza a ramas acelasi : forta centrifuga.
In variantele : tangentiale sau radiale , manuale sau electrice, sunt necesare pentru extractia mierei in toate stupinele indiferent de numarul de familii de albine sau de experienta stuparului.

Cuva este din tabla de inox alimentar prevazuta cu renure pentru marirea rezistentei . Partea de jos este conica pentru scurgerea mierei spre canea. Prevăzută cu robinet cu Ø=40 mm sau 50 mm.
Axul central este din bara de inox alimentar cu Ø = 16 mm.
Cosul pentru rame este realizatdin tabla de inox alimentar perforforata cu grosimea de 1 mm , cu gauri de Ø = 10 mm pentru centrifugile tangentiale.
Transmisia este manuala prin roti dintate conice metalice protejate in carcasa metalica sau electrica cu alimentare la 12 v sau 220 v , cu variator de turatie electronic
Capacele sunt fabricate din policarbonat sau plastic transparent , pentru a asugura o vizibilitate optima in centrifuga in timpul procesului de extractie. 
Picioarele sunt demontabile pentru a asigura un transport facil.

Centrifugile apicole se pot fabrica la comanda in orice configuratie doreste clientul.